En grønnere hverdag

Vi ved det jo alle sammen – der skal gøres noget for miljøet og vi skal prøve at gøre vores hverdag grønnere.
Men hvad gør vi egentlig?
Spiser du mindre rødt kød? Rejser du mindre? Sorterer du dit affald? Har du reduceret dit plastikforbrug? Tænker du over, hvordan din hverdag kan blive grønnere?

Det er virkelig svært som en moderne børnefamilie. Men hvis nu alle bare begyndte at ændre en enkel vane ad gangen, så måske vil det give en effekt..
Jeg forsøger i hvert fald at ændre vores – én ad gangen.

Maden

Vi spiser mindre rødt kød – ikke sagt, at vi intet spiser. Det er ikke fordi vi konstant har spist det, men det er væsentligt færre gange jeg lægger det i indkøbskurven. Nu købte jeg én i denne uge, men her valgte jeg den økologiske frem for den almindelige. Det er sådan en lille ting som hvis alle egentlig bare gjorde det, så vil det på sigt give os en hverdag der er lidt grønnere. Altså købe mindre rødt kød. Køerne er søde, men de er desværre også bare en af de slemme drenge i forhold til miljøet.
Og hvis jeg en gang imellem vil have mit røde kød, så vil jeg faktisk hellere have en lækker steak end bare en gang spaghetti kødsovs. Så er det jo bedre at gemme mit røde kød-forbrug til de dage jeg virkelig nyder det.

Jeg har altid valgt min mælk og mine æg økologiske, men derudover har jeg ikke altid været så god til at købe økologisk.
Jeg forsøger dog. Jeg øver mig. Jeg er opdraget som en nærig jyde og det ligger dybt i mig. Men jeg øver mig i at se ud over prisen og vælge økologisk, selvom jeg bliver irriteret over prisforskellen eller mængden. Men øvelse gør mester.

Tøj

En af mine udfordringer – igen som den nærige jyde jeg er – er, hvis jeg skal købe nyt, så køber jeg efter kvantitet i stedet for kvalitet. Helt klart noget jeg bør forbedre. Min kæreste er nemlig modsat. Han spenderer hellere 1.000 kr på ét stykke tøj som han knuselsker og holder de næste 10 år, mens jeg altid har fundet mig godt til rette i butikker ala H&M. De har jo en masse fint tøj – til rigtig gode priser – men desværre er kvaliteten, i hvert fald det jeg har fået med hjem, også derefter. Jeg har masser af tøj derfra som stadig kan bruges herhjemme, men farven er måske falmet lidt eller der er små huller i. Jeg kommer nok aldrig til at have en minimalistisk garderobe, men jeg øver mig i at købe noget bedre, når den løbende skal udskiftes. Om det så er brugt eller nyt.

Det gamle tøj ryger videre i møllen. Altså det ryger ikke bare ud i skraldespanden. Det tænker jeg er et af vigtigste punkter i forhold til en grønnere hverdag – genbrug, genbrug, genbrug.
Både min kæreste og jeg har netop sorteret vores tøjskabe. Der røg en hel IKEA-pose som nu bare står og venter på sit næste liv. Jeg skal lige have det sorteret. Jeg mangler muligvis lidt malertøj, så skal lige stjæle noget fra min kærestes aflagte. Er det helt ødelagt, så klipper jeg det op i klude som vi kan bruge til fx malerarbejde. Kan jeg bruge nogle af stofferne til noget kreativt, gemmer jeg også det. Hvis tøjet stadig fungerer og kan genbruges, så tager jeg det med ind i H&M næste gang jeg skal derind forbi. Jeg kunne også sagtens smække dem i en tøjcontainer, men man får alligevel lige lidt rabat til sit næste køb i butikken – og de har faktisk nogle ret lækre strømpebukser (bare lige et lille tip) 🙂

Baby A

Jeg forsøger at købe mere genbrug, når det giver mening. Nu er det ikke fordi jeg har købt alverden siden vi fik A, da han arvede virkelig meget – og forkæles af hans bedsteforældre. Lidt nyt skal der også være plads til. På hans ønskeseddel til jul stod der dog, at legetøjet og tøjet godt måtte være genbrug, så længe det naturligvis var i en pæn stand. Han fik dog ikke noget brugt, men tanken var der. Vi gav ham selv penge til opsparing – og så har jeg her i januar købt noget brugt tøj i Børneloppen.

Med en baby har man så meget affald i huset, især bleerne fylder. Jeg overvejer derfor på nuværende tidspunkt at udskifte dem til moderne stofbleer. Den er stadig under kraftig overvejelse, men jeg tror vi gør det. Igen – nærig jydekortet spiller ind. Det er pokkers dyrt at starte op på, men på sigt skulle det være billigere. Jeg er i gang med at undersøge det lidt nærmere, så jeg tager en god beslutning på et nogenlunde godt grundlag.

Jeg sorterer også vores affald så godt som muligt, men det håber jeg de fleste efterhånden gør i dag?
Det her er i hvert fald nogle af de vaner jeg har fokus på at ændre til det bedre. Men igen, der er så meget man kan gøre.
Jeg bruger blandt andet denne side til inspiration: Bæredygtig livsstil

Hvad har I af gode vaner hjemme hos jer til en grønnere hverdag?
Måske vi kan inspirere hinanden.